Vogadors Logo
Venècia, 27-08-2012
‘Vogadors’ presenta a Venècia nou obres de joves arquitectes catalans i balears que miren al futur basant-se en el passat

Vogadors, un projecte de l’Institut Ramon Llull (IRL) que recull l’obra de nou joves arquitectes catalans i balears i participa a la 13 Biennal d’Arquitectura de Venècia, ha estat presentat avui en roda de premsa a Venècia. A l’acte hi ha participat el conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell; el conseller d’Educació i Cultura del Govern de les Illes Balears, Rafael Bosch; el director de l’IRL, Vicenç Villatoro; i el seu director adjunt, Àlex Susanna. A més, hi ha hagut una visita guiada dels comissaris Jordi Badia i Félix Arranz.

 
També van assistir a l’acte el director adjunt de l’IRL a les Illes Balears, Antoni Vera, i el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana. La mostra Vogadors forma part dels Eventi Collateralli de la Biennal, en un espai situat molt a prop de l’Arsenale.
Vicenç Villatoro ha explicat en la seva intervenció que l’arquitectura és cultura, que la Biennal de Venècia és un dels aparadors mundials més ben il·luminats quant a arquitectura, i que ara es un bon moment per portar arquitectes catalans i balears a Venècia, perquè tenen necessitat d’obrir-se al món.
Àlex Susanna ha subratllat la gran qualitat de l’exposició i el fet que respon a una idea arquitectònica, una tesi, més que no pas una simple qualitat de les obres. “Aquesta era la mena de mostra que buscava l’Institut Ramon Llull des que va decidir engegar aquest projecte”, ha explicat.
El conseller Ferran Mascarell ha felicitat els arquitectes i els comissaris per la mostra. I a continuació ha remarcat tres idees. La primera, que una de les disciplines culturals en què Catalunya i les Illes han excel·lit els darrers 150 anys ha estat l’arquitectura, i que aquesta excel·lència es manté a l’actualitat. La segona, que la mostra exposa una tendència de fons en la feina dels arquitectes catalans i balears, que aporta moltes idees noves i fuig dels simplismes. I en tercer lloc, ha subratllat la importància de la internacionalització de l’arquitectura, que aporta prestigi i oportunitats de treball.
Mascarell, a més, ha insistit: “Som a Venècia per quedar-nos hi en properes edicions, perquè és molt important. I creiem que el nostre pavelló no és d’un eventi collateralli sinó d’un esdeveniment central, per la importància del que s’hi explica. Pensem que té una posició central a la Biennal i seguirem treballant per a properes edicions”.
El conseller balear Rafael À. Bosch ha fet esment a la tesi del projecte: “Nosaltres entenem molt bé això que els vogadors avancen endavant mirant cap enrere: és el que s’ha fet sempre a casa nostra”. També ha destacat que els territoris de parla catalana han de projectar al món totes les seves manifestacions culturals, i l’arquitectura  n’és una. 
Vogadors és una clara aposta de futur a través d’una selecció de nou obres d’alguns dels joves arquitectes catalans i balears més rellevants, els quals comparteixen una mateixa sensibilitat i alhora permeten il·lustrar una manera de fer diferent, en resposta a la demanda creixent per part de la societat d’allò que és necessari per a la vida de les persones, i que es troba a les antípodes de l’arquitectura més espectacular i mediàtica. Per desenvolupar-lo, l’equip de comissaris s’inspira en el mar Mediterrani, que separa i uneix a la vegada Catalunya i les Illes Balears.
Les nou obres escollides són:
· Casa Collage, de Bosch.Capdeferro Arquitectures
· Casa a Bunyola, de Francisco Cifuentes
· Llar d’infants a Pratdip, de Núria Salvadó i David Tapias
· Casa per a tres germanes, de Blancafort Reus Arquitectura
· La Seca, de Meritxell Inaraja
· Can Ribas, de Jaime J. Ferrer Forés
· Piscina, vestidors i sala esportiva a Jesús, d’Arquitecturia
· Ampliació de l’institut Josep Sureda i blanes, de SMS arquitectos
· Escola d’art i disseny a Amposta, de David Sebastian i Gerard Puig
Els comissaris han emfatitzat també un text de Jorge Oteiza que s’inspira en el mar Mediterrani, que separa i uneix a la vegada Catalunya i les Illes Balears, i que ha resumeix la filosofia de Vogadors:
 
“Qui avança creant quelcom nou, ho fa com un vogador,
avançant endavant, però remant d’esquena, 
mirant enrere cap al passat, cap a allò existent , 
per poder reinventar les seves claus”.
 
La mostra documenta una arquitectura sòbria de gran senzillesa material, però d’una enorme sofisticació tècnica i intel·lectual, i dotada d’un fort component ètic i social capaç de construir amb una conscient permeabilitat amb el seu entorn, les persones i la vida, sense renunciar als valors més abstractes i plàstics de l’emoció. 
L’objectiu és mostrar que aquest tipus d’arquitectura no és únicament la resposta automàtica a una situació de crisi econòmica, sinó que es tracta d’una tendència cultural i estètica que entronca amb tota una tradició intel·lectual, tècnica i social de l’arquitectura catalana i balear, que s’ha mantingut fins i tot quan el context internacional demanava vies més formals i expressives. Connecta també amb tendències internacionals que ja advertien els excessos d’alguns tipus d’arquitectures dels darrers anys. Ara se’n reconeix la idoneïtat gràcies al context de sensibilitat contemporània, fruït de l’actual situació econòmica i ecològica.
 

TWITTER

FACEBOOK

"He who forges ahead creating something new does so like a rower, moving forward but back-paddling, looking behind him, towards the past, towards what exists, so as to be able to reinvent its underpinnings."

Jorge
Oteiza

Padrocinadors Diari Ara Roca LAMP Editorial Gustavo Gili Cooperativa d'Arquitectes Jordi Capell
Logos Biennal d’Arquitectura de Venècia Generalitat de Catalunya Govern de les Illes Balears
Institut Ramon Llull