Vogadors Logo
Barcelona i Palma, 04-06-2012
Vogadors presenta 9 obres de joves arquitectes catalans i balears a la Biennal d'Arquitectura de Venècia 2012

Catalunya i les Illes Balears participaran aquest any per primera vegada a la Biennal d'Arquitectura de Venècia dins els eventi colateralli amb el projecte Vogadors, comissariat per Jordi Badia i Félix Arranz i impulsat des de l'Institut Ramon Llull. La 13a Biennal d'Arquitectura de Venècia se celebrarà del 29 d'agost al 25 de novembre als espais habituals d'aquesta cita. El pavelló català s'ubicarà en un espai diferent al de les dues edicions anteriors, que està situat molt a prop de l'Arsenale.

Els arquitectes i comissaris amb Villatoro i Susanna a Barcelona
Vogadors s'ha presentat aquest migdia a la Fàbrica Moritz Barcelona, en un acte que ha comptat amb la participació del director de l'IRL, Vicenç Villatoro; el director adjunt, Àlex Susanna; els dos comissaris, Jordi Badia i Félix Arranz, i representants dels 9 estudis d'arquitectura que integren la proposta per al pavelló. Paral·lelament també s'ha presentat a la seu del COAIBa Palma, en un acte que ha comptat amb la presència del conseller d¡Educació, Cultura i Universitats de les Illes Balears, Rafael Bosch; el director adjunt de l'IRL a Balears Antoni Vera, i el comisari Félix Arranz juntament amb els arquitectes balears seleccionats pel projecte.
El director de l'IRL, Vicenç Villatoro, ha explicat que "per a nosaltres la participació a la Biennal d'Arquitectura de Venècia és un projecte central, per l'ambició i l'impacte que suposa, i significativa, ja que permet projectar treballs individuals sota una imatge de marca col·lectiva de la cultura catalana que, al capdavall, és la missió principal de l'IRL". Villatoro ha afirmat a més que "l'arquitectura és, indiscutiblement, cultura, i és una activitat que demana, també, una projecció especial, sobretot en un context tan complicat com l'actual".  Igualment, Villatoro ha agraït la implicació en el projecte dels patrocinadors "Roca i LAMP" ja que "no és habitual que activitats públiques com aquesta rebin el suport del sector privat, i és d'especial importància especialment en el context actual".
De la seva part, Àlex Susanna ha apuntat els tres objectius des dels quals l'IRL es va plantejar la participació en aquest esdeveniment: "reivindicar la nostra tradició arquitectònica emmarcada alhora en la contemporaneïtat; donar un cop de mà a un sector especialment afectat per la crisi actual i aconseguir fer-nos veure i sentir en un aparador tan vistós i decisiu com és la Biennal de Venècia, partint a més del precedent de la participació en dues Biennals d'Art". Susanna ha recordat també el procés de selecció del projecte, a través d'un concurs públic i un jurat independent "tal com marca el document de bones pràctiques en museus i centres d'art".
Pel que fa al projecte seleccionat, Susanna ha destacat que reivindica una manera de fer pròpia de Catalunya i les Illes Balears, que "no és conjuntural sinó que ve d'una tradició comú i, alhora, és una reivindicació d'una generació de joves arquitectes que tenen un reconeixement internacional".
 
El degà del Col·legi Oficial d'Arquitectes de les Illes Balears, Joan Morey ha estat l’encarregat d’obrir l’acte i s’ha mostrat satisfet per tot el procés, des de l’inici, en el que el col·legi ha participat i ha destacat que Vogadors  “és la demostració d’una arquitectura austera basada en el respecte de l’entorn i els usuaris”.
El conseller d’Educació, Cultura i Universitats, Rafael À. Bosch i Sans ha destacat la importància de la iniciativa i ha destacat que “donar a conèixer l’arquitectura de les Balears pot resultar vital pel dia de demà” i que, “en un difícil context és molt important la projecció que se’n fa”. A més ha recordat als assistents que avui s’han publicat les bases per a participar a la Biennal d’Art de Venècia 2013.
L'equip de comissaris, Jordi Badia i Félix Arranz, han volgut destacar que "és important també la contextualització, i per això, en el primer apartat del pavelló, hi haurà 160 obres documentades", de les quals es podrà obtenir informació a través de codis QR. 
 
Badia i Arranz han explicat també que els treballs seleccionats tenen 5 punts en comú, que es fonamenten en "tornar a posar l'arquitectura al costat de la gent, sense voler destacar en l'espai que i economitzant en mitjans per una qüestió ètica". Seguidament, han detallat quines són les 9 obres escollides, assenyalant que "que podrien haver estat moltes més":
* Casa Collage, de Bosch.Capdeferro Arquitectures
* Casa a Bunyola, de francisco Cifuentes
* Llar d'infants a Pratdip, de Núria Salvadó i David Tapias
* Casa per a tres germanes, de Blancafort Reus Arquitectura
* La Seca, de Meritxell Inaraja
* Can Ribas, de Jaime J. Ferrer Forés
* Piscina, vestidors i sala esportiva a Jesús, d'Arquitecturia
* Ampliació de l'institut Josep Sureda i blanes, de SMS arquitectos
* Escola d'art i disseny a Amposta, de david Sebastian i Gerard Puig
Els comissaris han emfatitzat també un text de Jorge Oteiza que s'inspira en el mar Mediterrani, que separa i uneix a la vegada Catalunya i les Illes Balears, i que ha resumeix la filosofia de Vogadors:
 
"Qui avança creant quelcom nou, ho fa com un vogador,
avançant endavant, però remant d'esquena, 
mirant enrere cap al passat, cap a allò existent , 
per poder reinventar les seves claus".
 
La mostra documenta una arquitectura sòbria de gran senzillesa material, però d'una enorme sofisticació tècnica i intel·lectual, i dotada d'un fort component ètic i social capaç de construir amb una conscient permeabilitat amb el seu entorn, les persones i la vida, sense renunciar als valors més abstractes i plàstics de l'emoció. 
L'objectiu és mostrar que aquest tipus d'arquitectura no és únicament la resposta automàtica a una situació de crisi econòmica, sinó que es tracta d'una tendència cultural i estètica que entronca amb tota una tradició intel·lectual, tècnica i social de l'arquitectura catalana i balear, que s'ha mantingut fins i tot quan el context internacional demanava vies més formals i expressives. Connecta també amb tendències internacionals que ja advertien els excessos d'alguns tipus d'arquitectures dels darrers anys. Ara se'n reconeix la idoneïtat gràcies al context de sensibilitat contemporània, fruït de l'actual situació econòmica i ecològica. 
Aquest és un projecte que busca fomentar el debat internacional sobre aquesta tendència, i integrar Catalunya i Balears com un dels centres de producció cultural i intel·lectual d'una arquitectura plenament contemporània.
Procés de selecció
La proposta de Jordi Badia i Félix Arranz va ser seleccionada per un jurat independent nomenat per l'Institut Ramon Llull d'entre 45 projectes rebuts. El jurat estava presidit per Jordi Garcés, guanyador del premi FAD 1991 pel pavelló de la Vall d'Hebron, i format per Lluís-Xavier Comerón, degà del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya; Joan Morey, degà del Col·legi Oficial d'Arquitectes de les Illes Balears; Fernando Marzá, arquitecte, vocal del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya; Miquel Vadell, arquitecte i responsable de l'oficina de concursos del Col·legi Oficial d'Arquitectes de les Illes Balears; Marta Vall-Llossera, arquitecta i directora de l'Escola COAIB; Marta Malé, arquitecta i directora en funcions de l'Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya; Daniel Giralt-Miracle, crític i historiador de l'art i Àlex Susanna, director adjunt de l'Institut Ramon Llull. 
La Biennal d'Arquitectura
La Biennal d'Arquitectura de Venècia se celebra des de l'any 1980, després que el pes de l'arquitectura en la Biennal d'Art s'anés incrementant amb força des de mitjans dels anys 70. En l'actualitat, s'alterna amb la d'Art i comparteixen estructura i espais d'exposició.
El comissari per a l'edició del 2012 és el prestigiós arquitecte David Chipperfield, que ha proposat com a tema "Common Ground".
 

TWITTER

FACEBOOK

"He who forges ahead creating something new does so like a rower, moving forward but back-paddling, looking behind him, towards the past, towards what exists, so as to be able to reinvent its underpinnings."

Jorge
Oteiza

Padrocinadors Diari Ara Roca LAMP Editorial Gustavo Gili Cooperativa d'Arquitectes Jordi Capell
Logos Biennal d’Arquitectura de Venècia Generalitat de Catalunya Govern de les Illes Balears
Institut Ramon Llull