Vogadors Logo
Barcelona, 30-11-2011
L'IRL convoca un concurs per participar a la Biennal d'Arquitectura de Venècia 2012

L'Institut Ramon Llull (IRL) ha convocat un concurs públic per escollir un comissari que haurà d'elaborar la proposta de participació de Catalunya i les Illes Balears a la Biennal d'Arquitectura de Venècia 2012. La iniciativa compta amb el suport dels Col·legis d'Arquitectes de Catalunya i les Illes Balears.

Susanna, Villatoro i Comerón durant la presentació a Barcelona
 
Després de l'èxit que ha suposat la presència a la Biennal d'Art en les edicions del 2009 i 2011, l'IRL fa un altre pas endavant en la internacionalització de la cultura catalana, amb el projecte de dur l'arquitectura de Catalunya i les Illes Balears a una de les mostres més importants i prestigioses del món en aquesta especialitat.
El projecte impulsat des de l'IRL s'emmarcaria, igual com en la Biennal d'Art, dins de la secció dels Eventi Collaterali. Es preveu que l'espai tingui una superfície d'uns 250 m2. La 13a edició de la Biennal d'Arquitectura de Venècia s'inaugurarà a finals d'agost del 2012.
El director de l'IRL, Vicenç Villatoro, ha explicat en roda de premsa que aquesta decisió respon a tres factors conceptuals: "En primer lloc, l'arquitectura és cultura, i nosaltres tenim com a objectiu la projecció exterior de la cultura catalana. En segon terme, l'arquitectura participa especialment en la construcció de marca de la cultura catalana a l'exterior. I finalment, sent a Venècia podem ajudar l'arquitectura catalana, que en aquests moments especialment es troba que té més talent que no pas mercat interior, i això fa que la sortida a l'exterior sigui fonamental". Villatoro ha destacat que "la Biennal de Venècia és un dels grans aparadors de l'arquitectura al món i ser-hi afavorirà l'arquitectura catalana en general. A més, l'experiència prèvia amb la Biennal d'Art ens ha deixat sensacions positives que ens han animat a intentar aquesta operació".
De la seva part, el director adjunt de l'IRL, Àlex Susanna, ha detallat el procediment pel qual funcionarà el concurs. Fins al 20 de desembre hi ha temps per presentar propostes per representar Catalunya i les Illes Balears. D'aquestes propostes es valorarà el seu contingut. "Ens interessa que aquest primer projecte que ens representi a la Biennal d'Arquitectura reflecteixi el potencial de la nostra arquitectura i que vehiculi una tesi, una reflexió original, oportuna i pertinent a l'actual context de crisi, mitjançant un nombre reduït de projectes de diferents estudis que s'hagin materialitzat principalment a Catalunya i a les Illes Balears en els darrers anys", ha avançat. L'exposició hauria d'abastar com a màxim 8 autors, i pot tractar-se tant d'arquitectura pública com privada.
Susanna ha avançat que, d'entre totes les propostes rebudes, l'11 de gener se'n seleccionaran cinc finalistes, que hauran de desenvolupar una mica més el seu projecte. D'aquests en sortirà la proposta guanyadora que representarà Catalunya i les Illes Balears a la Biennal d'Arquitectura de Venècia l'any vinent. 
Per avaluar les propostes que es presentin al concurs, es nomenarà un jurat format per un president i vuit vocals:
President: Sr. Jordi Garcés, arquitecte. Guanyador del Premi FAD 1991 pel pavelló olímpic de la Vall d'Hebron, Premi Ciutat de Barcelona 1996 per l'Àgora Jordi Rubió de la Universitat Pompeu Fabra i responsable de les successives remodelacions i ampliacions del Museu Picasso de Barcelona.
Vocals: 
Sr. Lluís-Xavier Comerón, degà del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya
Sr. Joan Morey Pizá, degà del Col·legi Oficial d'Arquitectes de les Illes Balears
Sr. Fernando Marzá, arquitecte, vocal del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya
Sr. Miquel Vadell Balaguer, arquitecte i responsable de l'oficina de concursos del Col·legi Oficial d'Arquitectes de les Illes Balears
Sra. Marta Vall-Llossera Ferran, arquitecta
Sra. Marta Malé-Alemany, arquitecta i directora en funcions de l'Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya
Sr. Daniel Giralt-Miracle, crític i historiador de l'art
Sr. Àlex Susanna, director adjunt de l'Institut Ramon Llull
El veredicte del jurat es farà públic l'1 de febrer del 2012. Posteriorment, es farà arribar la proposta guanyadora a l'organització de la Biennal de Venècia per tal que hi doni l'aprovació definitiva. A partir d'aquest moment, es posarà en marxa la producció de l'exposició, que comptarà amb un pressupost màxim de 225.000 euros.
El director adjunt de l'IRL a Balears, Antoni Vera, ha presentat la iniciativa a la seu de Palma i ha destacat el valor de l'arquitectura com a disciplina artística i representativa de Catalunya i de les Illes Balears. 
El degà del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, Lluís-Xavier Comerón, i el degà del Col·legi d'Arquitectes de les Illes Balears, Joan Morey, han coincidit en agrair la col·laboració i el suport de l'IRL en una conjuntura especialment delicada per al sector. "L'arquitectura està sumida en una aposta de canvi de model i de redefinició. No hem d'entendre l'arquitectura com una activitat estrictament privada. L'arquitectura deixa un paisatge que és comú i que forma part d'allò que defineix una nació", ha assenyalat  Comerón. De la seva part, Morey ha apuntat que "es tracta de reivindicar i potenciar l'arquitectura contemporània dins un context de crisi, que pels arquitectes suposarà treure a fora de les Illes la trajectòria de la nostra arquitectura".
 
La Biennal d'Arquitectura
La Biennal d'Arquitectura de Venècia se celebra de forma independent des de l'any 1980, després que el pes de l'arquitectura en la Biennal d'Art s'anés incrementant amb força des de mitjans dels anys 70. En l'actualitat, la Biennal d'Arquitectura s'alterna amb la d'Art i comparteixen estructura i espais d'exposició.
Podeu consultar les bases del concurs aquí
 

TWITTER

FACEBOOK

"He who forges ahead creating something new does so like a rower, moving forward but back-paddling, looking behind him, towards the past, towards what exists, so as to be able to reinvent its underpinnings."

Jorge
Oteiza

Padrocinadors Diari Ara Roca LAMP Editorial Gustavo Gili Cooperativa d'Arquitectes Jordi Capell
Logos Biennal d’Arquitectura de Venècia Generalitat de Catalunya Govern de les Illes Balears
Institut Ramon Llull