Vogadors Logo
Barcelona, 11-01-2012
Seleccionats els cinc equips finalistes que aspiren a comissariar la participació de Catalunya i Balears a la Biennal d'Arquitectura de Venècia

El jurat del concurs per triar el comissari de la participació de Catalunya i Balears a la Biennal d'Arquitectura de Venècia del 2012 es va reunir dilluns i va elegir els cinc projectes finalistes. Els equips que han presentat aquests cinc projectes tindran ara temps fins al dia 27 de gener per tal de desenvolupar-los amb més amplitud, en la segona fase del concurs, la d'Idees. El nom del comissari guanyador designat pel jurat es comunicarà el proper dia 1 de febrer.

 
Cadascun dels cinc equips que participaran a la fase d'Idees rebrà 2.000 euros. Són els següents: 
o Stefano Cortellaro, Ton Salvadó i Inés de Rivera, projecte PaiÇATges
o Albert Ferré i Olga Subirós, projecte Canvi de pell
o Grup de recerca Habitar de la UPC, projecte Final de mes
o Joan Falgueras i Lucila Mallart, projecte Emergent/Submergit
o Jordi Badia i Félix Arranz, projecte Architectural rowers/vogadors
A la primera fase del concurs s'hi han presentat un total de 42 projectes. L'Institut Ramon Llull (IRL) valora molt positivament l'elevat nombre de participants, i també el fet que entre els candidats hi havia persones i estudis d'arquitectura de gran prestigi. En tot aquest procés, l'IRL ha comptat amb la col·laboració del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya i del Col·legi Oficial d'Arquitectes de les Illes Balears.
 
El jurat
El jurat que ha nomenat els finalistes i designarà el comissari està format per un president i vuit vocals:
President: Sr. Jordi Garcés, arquitecte. Guanyador del Premi FAD 1991 pel pavelló olímpic de la Vall d'Hebron, Premi Ciutat de Barcelona 1996 per l'Àgora Jordi Rubió de la Universitat Pompeu Fabra i responsable de les successives remodelacions i ampliacions del Museu Picasso de Barcelona.
Vocals: 
Sr. Lluís-Xavier Comerón, degà del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya
Sr. Joan Morey, degà del Col·legi Oficial d'Arquitectes de les Illes Balears
Sr. Fernando Marzá, arquitecte, vocal del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya
Sr. Miquel Vadell, arquitecte i responsable de l'oficina de concursos del Col·legi Oficial d'Arquitectes de les Illes Balears
Sra. Marta Vall-Llossera, arquitecta i directora de l'Escola COAIB
Sra. Marta Malé, arquitecta i directora en funcions de l'Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya
Sr. Daniel Giralt-Miracle, crític i historiador de l'art
Sr. Àlex Susanna, director adjunt de l'Institut Ramon Llull
Després del nomenament del comissari, es farà arribar la proposta guanyadora a l'organització de la Biennal de Venècia per tal que hi doni l'aprovació definitiva. A partir d'aquest moment, es posarà en marxa la producció de l'exposició, que comptarà amb un pressupost màxim de 225.000 euros. La Biennal tindrà lloc entre els dies 29 d'agost i 25 de novembre.
 
La Biennal d'Arquitectura
La Biennal d'Arquitectura de Venècia se celebra de forma independent des de l'any 1980, després que el pes de l'arquitectura en la Biennal d'Art s'anés incrementant amb força des de mitjans dels anys 70. En l'actualitat, la Biennal d'Arquitectura s'alterna amb la d'Art i comparteixen estructura i espais d'exposició.
El comissari per a l'edició del 2012 serà el prestigiós arquitecte David Chipperfield.
 

TWITTER

FACEBOOK

"He who forges ahead creating something new does so like a rower, moving forward but back-paddling, looking behind him, towards the past, towards what exists, so as to be able to reinvent its underpinnings."

Jorge
Oteiza

Padrocinadors Diari Ara Roca LAMP Editorial Gustavo Gili Cooperativa d'Arquitectes Jordi Capell
Logos Biennal d’Arquitectura de Venècia Generalitat de Catalunya Govern de les Illes Balears
Institut Ramon Llull