Vogadors Logo
Barcelona, 01-02-2012
El projecte Vogadors, guanyador del concurs per representar Catalunya i les Illes Balears a la Biennal d'Arquitectura de Venècia

Vogadors/Architectural rowers de Jordi Badia i Félix Arranz representarà Catalunya i les Illes Balears per primera vegada en el marc de la Biennal d'Arquitectura de Venècia. Aquest ha estat el projecte seleccionat unànimement pel jurat que va nomenar l'Institut Ramon Llull i que ha fet públic el seu veredicte aquest dimecres. Aquesta proposta s'ha escollit d'entre els 5 finalistes que van ser seleccionats el passat 9 de gener.

Vista de l'entrada a l'exposició, amb la lampada de Coderch com símbol de molts dels valors compartits: economia de mitjans i material càlid i expressiu
El jurat va estar presidit per Jordi Garcés, guanyador del premi FAD 1991 pel pavelló de la Vall d'Hebron, i format per Lluís-Xavier Comerón, degà del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya; Joan Morey, degà del Col·legi Oficial d'Arquitectes de les Illes Balears; Fernando Marzá, arquitecte, vocal del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya; Miquel Vadell, arquitecte i responsable de l'oficina de concursos del Col·legi Oficial d'Arquitectes de les Illes Balears; Marta Vall-Llossera, arquitecta i directora de l'Escola COAIB; Marta Malé, arquitecta i directora en funcions de l'Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya; Daniel Giralt-Miracle, crític i historiador de l'art i Àlex Susanna, director adjunt de l'Institut Ramon Llull. Anna Giralt, coordinadora de gerència de l'Institut Ramon Llull, va ser la secretària. 
En la presentació del projecte guanyador, el conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, ha destacat que la presència a la Biennal d'Arquitectura "expressa el compromís de la cultura catalana amb l'arquitectura catalana i la seva visibilitat internacional. L'arquitectura és una expressió genuïna de la cultura catalana. Internacionalitzar no és una expressió estètica, sinó que és l'expressió profunda de la necessitat que els nostres sectors es relacionin amb els escenaris internacionals".
El director de l'IRL, Vicenç Villatoro, ha destacat que "aquest és un projecte emblemàtic per a l'Institut Ramon Llull, ja que recull alguns dels seus objectius essencials mantenint la tenacitat en la presència en escenaris internacionals ben il·luminats".  De la seva part, el director adjunt, Àlex Susanna, ha recordat que es van presentar a concurs un total de 45 propostes i ha destacat la unanimitat del jurat a l'hora de seleccionar la proposta de Jordi Badia i Félix Arranz com a guanyadora. Susanna ha avançat també que el pavelló de Catalunya i les Illes Balears "serà un espai d'uns 350 metres quadrats, ubicat a la Via Garibaldi, entre els Giardini i l'Arsenale, una zona molt concorreguda durant la Biennal".
Jordi Garcés, president del jurat, ha avançat que "es fixen en el treball de 8 despatxos joves, i per tant en obres bastant inicials seguint, com ells adverteixen, les seves pròpies inclinacions. I a partir d'aquí, partint del particular cap al general, formulen la seva tesi".
Jordi Badia ha explicat que amb la seva proposta "intentem explicar que aquí tenim una manera nova de fer arquitectura, que alhora lliga amb una tradició que treballa amb un enorme respecte per l'entorn i l'usuari. Aquesta manera de fer també la trobem en exemples internacionals, i per això volem situar l'arquitectura de casa nostra al debat internacional". Félix Arranz ha explicat que la seva tesi parteix d'"una tria d'estructures aparentment senzilles que són producte  del que han aconseguit les escoles d'arquitectura del nostre territori i que expliquen com s'aconsegueix, a partir d'eines i sistemes professionals molt sofisticats, arribar a aquesta senzillesa"
Projecte guanyador del concurs convocat per participar a la Biennal d'Arquitectura de Venècia:
Vogadors/Architectural Rowers
Catalan & Balearic Threads: hard materiality for a permeable architecture
Aquest projecte destaca la importància d'una arquitectura austera basada en el respecte a l'entorn i als usuaris. Per desenvolupar-lo, l'equip de comissaris s'inspira en el mar Mediterrani, que separa i uneix a la vegada Catalunya i les Illes Balears, i agafa com a punt de partida una frase de Jorge Oteiza que diu:
"Qui avança creant quelcom nou, ho fa com un vogador, avançant endavant, però remant d'esquenes, mirant enrere, cap al passat, cap a allò existent per poder reinventar les seves claus".
L'objectiu és mostrar que aquest tipus d'arquitectura no és únicament la resposta automàtica a una situació de crisi econòmica, sinó que es tracta d'una tendència cultural i estètica que entronca amb tota una tradició intel·lectual, tècnica i social de l'arquitectura catalana i balear, que s'ha mantingut fins i tot quan el context internacional demanava vies formals i expressives. Connecta també amb tendències internacionals que ja advertien els excessos d'alguns tipus d'arquitectures dels darrers anys. Ara se'n reconeix la idoneïtat gràcies al context de sensibilitat contemporània fruït de l'actual situació econòmica i ecològica. 
Al mateix temps, els comissaris volen fomentar el debat internacional sobre aquesta tendència, i integrar Catalunya i Balears com un dels centres de producció cultural i intel·lectual d'una arquitectura plenament contemporània.
Equip de comissaris
Félix Arranz (La Rioja, 1961). Arquitecte i editor. 
En els darrers anys s'ha involucrat en diverses tasques de promoció de l'arquitectura. A tall d'exemple, cal esmentar la seva tasca recent com a director de la XI Biennal Espanyola d'Arquitectura i Urbanisme (2011), com a director de la Escuela Técnica Superior de Arquitectura de la Universidad San Jorge de Saragossa (2009-2011) i com a editor i director d'SCALAE (2003-act.).
Jordi Badia (Barcelona, 1961). Arquitecte i editor. 
Cap de l'estudi d'arquitectura BAAS, articulista del diari ARA, professor de l'ETSAB (2001-act.) i l'ESARQ-UIC (2009-2010) i editor del blog d'arquitectura HIC (2009-act.).
La Biennal d'Arquitectura
La Biennal d'Arquitectura de Venècia se celebra de forma independent des de l'any 1980 i és un prestigiós referent a nivell internacional. S'organitza cada dos anys i s'alterna amb la d'Art.
Per a la 13a edició d'aquesta Biennal, que tindrà lloc entre el 29 d'agost i el 25 de novembre de 2012, la direcció de l'esdeveniment ha designat com a comissari el prestigiós arquitecte David Chipperfield. 
El tema d'aquest any és Common Ground, proposat per Chipperfield amb l'objectiu d'homenatjar una cultura arquitectònica vital i interconnectada que s'interroga sobre els territoris comuns, intel·lectuals i físics. El comissari vol també que els projectes participants reflecteixin les preocupacions, influències i intencions que comparteixen els estudis d'arquitectes a nivell internacional.       
En l'anterior edició (2010) van participar a la Biennal d'Arquitectura 53 països i 40 Eventi Collaterali. En total, 170.000 persones van visitar la mostra, el que suposa una xifra rècord que supera un 31% la de l'any 2008.
L'Institut Ramon Llull, conscient de la importància i la projecció internacional d'aquest esdeveniment, hi serà present en representació de Catalunya i les Illes Balears per tal de donar suport a l'arquitectura d'aquests territoris, en una difícil conjuntura per al sector. La proposta de l'Institut Ramon Llull serà presentada en el marc dels Eventi Collaterali de la Biennal d'Arquitectura de Venècia.
 
 

TWITTER

FACEBOOK

"He who forges ahead creating something new does so like a rower, moving forward but back-paddling, looking behind him, towards the past, towards what exists, so as to be able to reinvent its underpinnings."

Jorge
Oteiza

Padrocinadors Diari Ara Roca LAMP Editorial Gustavo Gili Cooperativa d'Arquitectes Jordi Capell
Logos Biennal d’Arquitectura de Venècia Generalitat de Catalunya Govern de les Illes Balears
Institut Ramon Llull