L'exposició Venezia, Catalunya 2009. La comunitat Inconfessable, el projecte de Catalunya per a la Biennal d'Art de Venècia 2009 impulsat per l'Institut Ramon Llull, ha rebut 45.633 visites en els gairebé 6 mesos en què ha estat instal·lat al Magazzino del Sale número 3 de Venècia. La mostra, comissariada per Valentín Roma, ha atret una mitjana de 300 visites diàries, registrant puntes de més de 1.000 visitants diaris. El mes d'octubre, amb gairebé 9.000 visitants, ha estat el que més afluència de gent ha tingut. Entre les visites cal destacar-ne algunes d'institucionals com les del president i la Mesa del Parlament de Catalunya o la de la Comissió de Política Cultural de la Cambra Catalana.
L’Auditori de Santa Margherita, a Venècia, acollirà el proper 4 de novembre una jornada acadèmica amb el títol Le città inconfessabili. Dalla Catalogna all’Europa, passando per l’America. Aquesta serà la darrera activitat organitzada per l’Institut Ramon Llull a Venècia enguany vinculada al projecte Venezia, Catalunya 2009. La Comunitat inconfessable amb què Catalunya ha participat per primera vegada a la Biennal d’Art.
L'església de San Giovanni in Bragora de Venècia acollirà, aquest divendres, 11 de setembre, el concert extraordinari de l'Acadèmia 1750-Orquestra Històrica del Festival de Torroella de Montgrí. El concert està co-promogut per l'Institut Ramon Llull i Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí. Segons ha explicat el director de l'IRL, Josep Bargalló, "aquesta és una de les grans activitats que l'IRL ha programat a Venècia a la tardor al voltant de la participació catalana a la Biennal d'Art".
Un projecte de¬
Valentín Roma amb:¶
Joan Vila-Puig¬
i Elvira Pujol/Sitesize¬
Daniel G. Andújar¬
/ Technologies To The¬ People¶
Pedro G. Romero¬
/ Archivo F.X.¶
Partint del llibre homònim de Maurice Blanchot, La comunitat inconfessable és una proposta que explora les formes d’intervenció social adoptades per algunes pràctiques artístiques que es desenvolupen a l’entorn de la idea del que és comunitari.
Per formar part d’aquesta proposta, s’han seleccionat tres projectes diferents –Sitesize/Joan Vila-Puig i Elvira Pujol, Technologies To The People/Daniel G. Andújar i Arxiu F.X./Pedro G. Romero–, que, tanmateix, participen d’unes estratègies comunes de transversalitat i antagonisme, en un territori difícilment cartografiable, situat en les escletxes tant de la institució de l’art com dels models de productivitat cultural.
Valentín Roma