L’Auditori de Santa Margherita, a Venècia, acollirà el proper 4 de novembre una jornada acadèmica amb el títol Le città inconfessabili. Dalla Catalogna all’Europa, passando per l’America. Aquesta serà la darrera activitat organitzada per l’Institut Ramon Llull a Venècia enguany vinculada al projecte Venezia, Catalunya 2009. La Comunitat inconfessable amb què Catalunya ha participat per primera vegada a la Biennal d’Art.
L’objectiu de les jornades és debatre si el plantejament de “La Comunitat Inconfessable” encara té un significat dins la construcció de la ciutat contemporània, i verificar quina mena de comunitats són les ciutats dels escriptors. La questió naturalment no concerneix tan sols Catalunya però és a partir de Catalunya que es planteja la qüestió. Els ponents tractaran, cadascú des del seu propi punt de vista i des del seu àmbit, una o més “ciutats inconfessables”: de l’antiguitat clàssica fins a les metròpolis contemporànies, passant també per les comunitats “confessables” del pensament utòpic i dels llocs amb dignitat literària.
La jornada s’estructurarà en dues sessions de treball. La primera tindrà lloc al matí i girarà entorn Les ciutats i el pensament. L’alcalde de Venècia, Massimo Cacciari, serà l’encarregat de pronunciar la ponència inaugural. Seguiran les intervencions de Vittorio Gregotti, arquitecte italià i professor; Mercè Rius, filòsofa i professora de la UAB, Joana Masó, assagista i traductora; i els professors de la Universitat de Ca’ Foscari de Venècia Silvia Burini i Vincenzo Arsillo.
La jornada de la tarda estarà centrada en Les ciutats i la literatura i comptarà amb les intervencions de Simona Škrabec, escriptora i traductora; i els professors de la Universitat de Ca’ Foscari de Venècia: Patrizio Rigobon, Rosella Mamoli Zorzi, Francesca Bisutti de Riz i Paola Mildonian.
Aquesta és la darrera activitat que organitza l’IRL a venècia aquest any amb motiu de la participació de Catalunya a la Biennal d'Art de Venècia. El passat 11 de setembre l’Institut Ramon Llull i les Joventuts Musicals de Torroella van oferir un concert de l'Acadèmia 1750-Orquestra Històrica del Festival de Torroella de Montgrí a l’església de San Giovanni in Bragora de Venècia.
Un projecte de¬
Valentín Roma amb:¶
Joan Vila-Puig¬
i Elvira Pujol/Sitesize¬
Daniel G. Andújar¬
/ Technologies To The¬ People¶
Pedro G. Romero¬
/ Archivo F.X.¶
Partint del llibre homònim de Maurice Blanchot, La comunitat inconfessable és una proposta que explora les formes d’intervenció social adoptades per algunes pràctiques artístiques que es desenvolupen a l’entorn de la idea del que és comunitari.
Per formar part d’aquesta proposta, s’han seleccionat tres projectes diferents –Sitesize/Joan Vila-Puig i Elvira Pujol, Technologies To The People/Daniel G. Andújar i Arxiu F.X./Pedro G. Romero–, que, tanmateix, participen d’unes estratègies comunes de transversalitat i antagonisme, en un territori difícilment cartografiable, situat en les escletxes tant de la institució de l’art com dels models de productivitat cultural.
Valentín Roma